W ramach projektu „Witaminki” dzieci z grupy II poznały bliżej niezwykłe warzywo – bakłażana. Zajęcia miały charakter badawczo-kreatywny i kulinarny. Przedszkolaki:

Przeprowadziły doświadczenie z sodą i octem, obserwując, jak bakłażan reaguje w „musującym laboratorium”. Eksperyment wzbudził dużo radości i ciekawości – dzieci uczyły się, że warzywa można poznawać także poprzez zmysły i naukę!

Omówiliśmy wartości odżywcze bakłażana – dzieci dowiedziały się, że jest niskokaloryczny, bogaty w błonnik, wspiera trawienie i zawiera cenne przeciwutleniacze, które wzmacniają odporność.

 

Na zakończenie powstała postać „Bakłażana Błażeja”, bohatera zdrowego stylu życia. Dzieci wymyślały, skąd pochodzi, co lubi jeść i jakie ma supermoce (np. „ochrona przed chorobami” lub „siła do skakania po drabinkach”).